Wijkvereniging Aagtdorp plaatst statement voor Gemeente Bergen
Buurtvereniging Aagtdorp heeft op de website een statement gepubliceerd waarin buurtbewoners collectief hun zorgen uiten betreffende de opvang van minderjarige asielzoekers in Klein Zwitserland te Schoorl.
Onder andere spreekt men zich uit over mogelijke verwaarlozing door beperkte begeleiding ( 4 begeleiders op 60 AMV-ers ) op de locatie Klein Zwitserland en het gebrek aan communicatie vanuit de gemeente Bergen en het COA. Ook willen zij de dialoog aangaan m.b.t. de groepsgrootte, veiligheid en infrastructuur. Het statement luidt als volgt:
Onze zorgen betreffende de opvang van minderjarige asielzoekers in Klein Zwitserland. Het door de gemeente Bergen plotseling gelanceerde plan om 60 AMV-ers voor 15 jaar op te vangen in Klein Zwitserland zorgt voor veel commotie in Schoorl. De gemeente heeft een participatievisie onderschreven betreffende inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en projecten. Door een eenzijdig plan met de COA te lanceren heeft de gemeente sterk bijgedragen tot polarisatie binnen de wijk Aagtdorp en Schoorl in het algemeen, hierdoor haar zorgplicht naar de bewoners verzaakt en een onveilig gevoel bij bewoners gecreëerd. De informatiebijeenkomst in Klein Zwitserland en ook de antwoorden die we later ontvingen op de vragenlijst hebben dit gevoel niet kunnen wegnemen.
Vanuit de wijkvereniging staan wij hier als volgt in:
Anderhalf jaar geleden was er commitment voor een groep van in eerste instantie 30 minderjarige meisjes die zouden verblijven in Klein Zwitserland voor een periode van 2 tot 5 jaar.
We zijn verrast en teleurgesteld in de vertegenwoordigers van de gemeente dat er nu een volledig ander plan ligt zonder dat er sindsdien enige communicatie is geweest over de opvang van AMV-ers in Klein Zwitserland zoals in 2023 werd afgesproken.
Een groep van 60 AMV-ers in Klein Zwitserland is in geen verhouding met de omvang van de wijk. De groep is te groot en daardoor is een succesvolle opvang bij voorbaat tot mislukken gedoemd.
Daarnaast is het plaatsen van zo’n grote groep jongeren onder beperkte begeleiding eigenlijk een vorm van verwaarlozing en dat is des te pijnlijker omdat deze jongeren al een geschiedenis van onthechting hebben doorgemaakt en zo nog meer beschadigd kunnen worden. Er moet niet onderschat worden welke gedragsproblemen dit met zich mee kan brengen.
Wanneer het om een groep jongeren gaat is er een zorgvuldige begeleiding nodig met veel inzicht in de aard van de problematiek. Het zijn jongeren, eigenlijk nog kinderen, die op specifieke geestelijke en psychische gebieden hulp en zorg nodig hebben. De inzet en goede wil van omwonenden zal daarbij ook van belang zijn.
Vanuit het bestuur van de wijkvereniging voorzien wij de volgende stappen richting de gemeente, het COA en bewoners:
1. We gaan een dialoog aan met de gemeente met betrekking tot de groepsgrootte, de veiligheid en de infrastructuur. Vanuit het bestuur van de wijkvereniging zullen we hierop bij de gemeente en het COA aandringen.
2. We dienen een klacht in bij de Gemeente betreffende de te kort geschoten communicatie naar het bestuur van de wijkvereniging en bewoners toe.
3. Als wijkvereniging proberen wij een positieve bijdrage te leveren aan de opvang van AMV-ers, mochten ze er komen, waarbij we buurtbewoners hopen te betrekken in het kennismaken met de jongeren, een positief contact op te bouwen, en daar waar mogelijk bij te dragen aan de begeleiding. Wij gaan uit van het principe dat jongeren die warm onthaald worden en in contact zijn met de buurt ook verantwoordelijkheid zullen willen dragen voor het welzijn van de buurt.
We realiseren ons dat dit een complex vraagstuk is waarin verschillende belangen spelen. Wij willen daarom alle bewoners oproepen om met elkaar in gesprek te blijven en samen te kijken naar oplossingen. De wijkvereniging zal zich blijven inzetten voor een constructieve dialoog met de gemeente, het COA en de buurt.
Oorlog ontstaat uit uitsluiting
Vrede uit verbinding