Cijfermatige onderbouwing verwachte overlast door AMV’ers
Op de website van het COA vonden wij een interessant artikel over het aantal incidenten wat zich jaarlijks voordoet bij alle COA’s in Nederland. Dit staat ons ook te wachten in Schoorl. Leest u met ons mee?
Het aantal incidenten door asielzoekers is in 2023 toegenomen. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) naar incidenten en misdrijven waar asielzoekers bij betrokken zijn.
In totaal verbleven 98.370 asielzoekers gedurende (een deel van) 2023 in een COA-locatie of in een tijdelijke gemeentelijke opvang (voormalig crisisnoodopvang). Van deze groep was 9% betrokken bij een incident als verbale suïcidedreiging, zelfdestructieve actie en fysieke, verbale en non-verbale agressie en geweld. Van de asielzoekers in de asielopvang werd, net als vorig jaar, 3% verdacht van een misdrijf.
In 2023 zijn in totaal 13.395 incidenten geregistreerd. Dit is een toename ten opzichte van 2022, toen er nog 9.370 incidenten werden geregistreerd. De stijging van het aantal incidenten is deels te verklaren door de stijging van de gemiddelde bezetting van 28%.
Demografische gegevens
De 8.965 unieke vreemdelingen die in 2023 betrokken waren bij een incident zijn overwegend man (86%) en het grootste deel is jonger dan 30 jaar (64%). Nationaliteiten met relatief hoge aandelen betrokkenen zijn onder andere Algerijns (31%), Tunesisch (30%) en Marokkaans (27%). Mogelijk hangt dit samen met een oververtegenwoordiging van mannen en jongvolwassenen onder deze groepen. De samenstelling van de groep van verdachten van misdrijven is qua leeftijd en geslacht vergelijkbaar met de hierboven beschreven betrokkenen bij incidenten. Nationaliteiten met relatief hoge aandelen verdachten zijn Algerijns (44%), Marokkaans (30%) en Tunesisch (29%).
“Het aantal incidenten dit jaar is toegenomen”, aldus COA-bestuurslid Joeri Kapteijns. “Dat herkennen wij. De leefbaarheid en veiligheid staan onder druk door het gebrek aan opvanglocaties. Bijna 40% van onze bewoners zat in 2023 in tijdelijke noodopvang. Dat betekent voor de bewoners veel verhuizen en vaak een woonomgeving in paviljoens en hallen met weinig privacy. Ook de noodgedwongen hoge bezetting van de COA-locaties van vaak 100% draagt niet bij aan de veiligheid op locaties. Tegelijkertijd met het rapport van het WODC publiceert het COA zoals gebruikelijk het incidentenoverzicht per locatie. Hierin zijn per locatie, naast verbale suïcidedreiging, zelfdestructieve actie en fysieke, verbale en non-verbale agressie en geweld, ook de incidenten ‘overtreden huisregels’ meegenomen. In 2023 werd dit in totaal 21.280 keer geregistreerd, tegenover 14.018 keer in 2022.
Conclusie
Uit de incidentenpublicatie van 2023 blijkt dat er alleen al in Den-Helder minimaal 944 incidenten hebben plaatsgevonden op een inwoneraantal van 56.655. In bijvoorbeeld Den-Helder zitten 40 minderjarige vluchtelingen ( amv-ers ) die dusdanig veel overlast veroorzaken dat de marinestad dit nu met bijna de helft wil verminderen. Op de locatie Klein Zwitserland te Schoorl wil het COA 60 minderjarige mannelijke vluchtelingen ( amv-ers ) plaatsen op een inwoneraantal van 4.695. Dat is buiten proportioneel. Uit deze publicatie blijkt evenwel dat het overlast gevende deel jong is. En dat is precies wat het COA naast het Klimduin wil vestigen. Ook spreken we in Schoorl over een 100% bezetting van het gebouw waarvan COA-bestuurslid Joeri Kapteijns al aangeeft dat dit negatieve gevolgen heeft voor de veiligheid en leefbaarheid.
Noot
Het totaal van 36.700 incidenten in 2023 door het COA wijkt af van het totaal aantal incidenten in het WODC-rapport ‘Incidenten en misdrijven door bewoners van COA- en crisisnoodopvanglocaties 2017-2023’.
Dit verschil komt voort uit:
1) In het WODC-rapport zijn alleen de incidenten verbale suïcidedreiging, agressie en geweld tegen personen (verbaal, non-verbaal, fysiek) en zelfdestructieve actie meegenomen. Bovenstaand incidentenoverzicht per locatie omvat ook de incidenten overtreden huisregels.
2) In het WODC-rapport zijn de bewoners van de crisisnoodopvanglocaties onder verantwoordelijkheid van de veiligheidregio’s/gemeenten mee genomen, die niet in bovenstaande overzicht vermeld zijn.
3) In het kader van het opmaken van het rapport zijn door het WODC definities toegepast voor wat betreft de doelgroep. Hierdoor verschillen de getoonde cijfers. De locaties waarbij de gemiddelde bezetting 20 of minder is, zijn in verband met individuele herleidbaarheid niet zelfstandig in het incidenten overzicht opgenomen. Deze incidenten zijn bij elkaar opgeteld onder de categorie Overig.
Bron: https://www.coa.nl/nl/nieuws/incidentencijfers-2023
Bron: https://www.wodc.nl/actueel/nieuws/2024/06/26/nieuwe-cijfers-beschikbaar-over-het-aantal-incidenten-en-misdrijven-onder-bewoners-in-asielopvang