Een kwart van incidenten COA veroorzaakt door AMV-ers

Verdiep u in de ervaring en feiten tot nu toe rondom Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen in Nederland.

Rapportage COA-locaties: groep AMV-ers oververtegenwoordigd bij incidenten 

Op 26 juni 2023 heeft het Wetenschappelijk Onderzoeken Documentatiecentrum (WODC) het rapport ‘Incidenten en misdrijven door bewoners van COA- en crisisnoodopvanglocaties 2017–2022’ gepubliceerd. Het rapport brengt overlast en criminaliteit door asielzoekers in kaart. Er waren in 2022 meer incidenten. De toename valt samen met de grotere bezetting van de locaties

Dat amv-ers relatief vaak betrokken zijn bij incidenten, ligt in lijn met de bevindingen van de vorige rapportage. Wel geldt dat het aantal bewoners op amv-locaties dat betrokken is geweest bij een incident ten opzichte van 2017 relatief sterk is gedaald. In 2017 was 36% van het totaal aantal betrokkenen bij incidenten woonachtig op een amv-locatie, in 2022 was dat 24%. Nationaliteiten met relatief hoge aandelen verdachten zijn Algerijns (44%), Marokkaans (33%) en Tunesisch (31%). Ook in 2021 waren deze nationaliteiten oververtegenwoordigd (resp. 35%, 29% en 33%). In 2022 heeft deze oververtegenwoordiging zich nog verder doorgezet. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Hoewel de oververtegenwoordiging mogelijk deels te verklaren is vanwege het feit dat mannen en jongvolwassenen vaker worden verdacht van een misdrijf, kan dit geen sluitende verklaring zijn waarom zoveel Algerijnse, Marokkaanse en Tunesische asielzoekers verdacht worden van een misdrijf.

Lees voor meer informatie en cijfermatige onderbouwing het volledige rapport hier:
https://www.njb.nl/nieuws/rapportage-coa-locaties-toename-bezetting-valt-samen-met-toename-incidenten
/https://www.amvopvang-schoorl-watkanwel.nl/hoe-onderbouwen-wij-de-cijfers-van-de-verwachte-overlast-door-amvers-3/

NOOT:

Het aantal incidenten dat door de overheid is bijgehouden betreft over het algemeen de periode 2013-2023. Deze data geeft een beeld, maar dat beeld is niet volledig. Omdat 1) het aantal asielzoekers en het (2) aantal AZC’s binnen dorpskernen de laatste jaren enorm zijn toegenomen en de gegevens over de daardoor toegenomen incidenten m.b.t 2024 (nog) niet gepubliceerd zijn. Door deze enorme toename kan men stellen dat de gegevens rondom het aantal incidenten dat COA beschikbaar stelt via diverse publicaties als onvoldoende representatief kan worden beschouwd. Het aantal daadwerkelijke incidenten ligt naar alle waarschijnlijkheid hoger omdat de aantallen toenemen en er een stijgende lijn te zien is in de periode tot 2023. Daarnaast (3) is bekend dat het melden van incidenten afneemt naarmate de tijd vordert. (4) Aangiftes en/ of meldingen worden in de praktijk ook niet altijd gedaan. Een onveilig gevoel is niet te melden. Bijvoorbeeld een jonge vrouw die alleen langs een groep jonge mannen moet lopen waarmee het lastig communiceren is vanwege een taalbarrière en de (eventuele) verslavingsproblematiek. Dit kan een zeer onveilig gevoel geven maar is lastig te melden. Daarnaast worden bepaalde gedragen steeds meer “geaccepteerd”, wat te vergelijken is met een gestolen fietstas, wie doet daar nog aangifte van?