Column Flessenpost door Rob van de Pas: ‘Ongekende bestuurlijke en wereldvreemde naïviteit’
Klein Zwitserland in Schoorl…Column: Rob van de Pas Flessenpost Bergen d.d. 21-03-25
Als je aan Klein Zwitserland denkt, dan denk ik aan de weidse panorama’s van diepe valleien en verre bergketens die lijken op uitlopers van de Zwitserse Alpen. Eerlijk gezegd komt de Zwitserse vergelijking met ons mooie Schoorl wat potsierlijk over. Maar als je achter het pand aan de Duinweg naar boven wandelt kom je wel in een omgeving die wat weg heeft van de wilde natuur in het strak georganiseerde Alpenland.
Oerkantons
Zwitserland een bijzonder land. Strikt en ‘eeuwig’ neutraal, eigen munt, heeft geen formele hoofdstad, kent 26 kantons en bestaat feitelijk pas sinds 1291 toen de drie oerkantons Uri, Schwyz en Unterwalden met de Bondsbrief van 1291 het Oude Eedgenootschap stichtten. Zelfs ons Egmondse Derp aan Zee (977) is ouder. Zwitserland was ook bekend van het ‘strikte bankgeheim’. Echter, dat is inmiddels onder internationale druk losgelaten en alleen de eigen ingezetenen kunnen nog keurig hun persoonlijke ‘BOX 4’ in een klein bankkluisje onder de Gotthardtunnel kwijt.
Volksraadpleging
Zwitserland is geen lid van de Europese Unie, doet niet mee met de NAVO en is pas in 2002, ná een referendum, lid geworden van de Verenigde Naties. In Zwitserland is de bevolking écht de baas. Politieke besluitvorming vindt in Zwitserland principieel op lokaal niveau plaats, tenzij het onderwerp de gemeente noodzakelijkerwijs overstijgt. Denk aan het realiseren van een provinciale weg of een gemeenschappelijk sport- en onderwijsbeleid. Deze zaken worden op dan kantonsniveau besloten. De inwoners van Zwitserland kunnen hun invloed op parlementaire besluiten laten toetsen middels referenda of zelf een burgerinitiatief organiseren. De uitslag is te allen tijde bindend binnen de regels van de volksraadpleging.
60 AMV-ers
Onze gemeente Bergen heeft middels een wel héél matige wijze van communiceren bedacht dat in ons eigen Klein Zwitserland 60 AMV’ers moeten worden ondergebracht. Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen die bij aankomst In Nederland, vanuit een land buiten de Europese Unie, jonger zijn dan 18 jaar. Mannelijke pubers dus tussen de 13 en 18 jaar. Die gasten zijn naar Nederland gestuurd of gevlucht. Veelal getraumatiseerd door honger, etnisch- of oorlogsgeweld. Maar soms ook gemotiveerd door economische redenen. In alle gevallen begrijpelijk dat ze vluchten richting de westerse beschaving en de wijze waarop we het in ons land en met name in het ‘kanton Aagtdorp’ hebben georganiseerd.
Spreidingswet
Dat wij in Bergen asielzoekers moeten en willen opvangen is evident. Dat is zo op landelijk niveau afgesproken. De zogenaamde ‘Spreidingswet’ bepaalt dat. Maar de gemeente Bergen mag zélf bepalen hoe ze dat willen doen. Dat vraagt communicatie, participatie en vooral goed en nuchter nadenken… en dán pas wat gaan doen.
Je kan met een gerust hart 90 volwassen Oekraïners in Nassau Bergen in Bergen aan Zee opvangen. Die mensen redden zichzelf in de regel wel. Maar met dezelfde filosofische en groothartige benadering 60 minderjarige binken uit verre oorlogsgebieden in één pand aan de Duinweg in Schoorl onderbrengen getuigt van een ongekende bestuurlijke en wereldvreemde naïviteit. Dan heb je totaal niet nagedacht, slechte cream sherry gedronken of op Afrikaanse Khat liggen kauwen…
Resumé
Inmiddels hebben een kleine 1.700 bezorgde en betrokken Bergenaren een petitie getekend om de gemeente Bergen te motiveren een andere, kleinschaligere opvangwijze van AMV’ers te overwegen. De politieke partijen VVD Bergen en Leefbaar Bergen NH hebben inmiddels besloten om met de bewoners in ons ‘Kanton Aagtdorp’ in gesprek te gaan. Misschien kan D66 Bergen zich nu echt hard gaan maken voor een burgerinitiatief. Het raadgevende referendum…
Robbie
Bron: https://flessenpostuitbergen.nl/klein-zwitserland-in-schoorl/